Miért ömlött napközben a víz a barlang felé vezető úton?

Megosztás

Sokan azt gondolják, vagy borzalmas feledékenység, esetleg komoly műszaki meghibásodás miatt ömlött a víz egy tűzcsapból a Kecske-lyuk barlang felé vezető úton. Most azonban megtudhattuk, hogy csak nyugalom, minden a terv szerint zajlott, okkal volt nyitva a csap.

Éva a közösségi médiában tette fel a kérdést, mivel nagyon sokunkkal együtt ő sem értette, mi történik a tűzcsappal, hogy teljes erőből ömlik belőle a tiszta víz, bár az eszközt megjelölték egy felirattal, hogy senki ne nyúljon hozzá. “A barlang felé tartó úton, ebből a tűzcsapból ömlik a víz. Habár ki van írva, hogy ne nyúlj hozzá. Nem tudom, hogy ez normális, vagy valahová jelenteni kellene? Ez ivóvíz? Köszi ha segítetek, vagy ha továbbítjátok az illetékes felé”

A természetes magyarázatot is sikerült megkapni a jelenségre, ami se nem feledékenység, se nem műszaki hiba volt. Többen is megerősítették, hogy az ott egy forrás mellette – a nagy beton tömb. Az a tűzcsap egy túlfolyó. Lévén szegény forrás csak colos csövet kapott. Ilyenkor nagyon sok a víz a karsztban, ezért, ha az a túlfolyó nem lenne, máshol törne utat magának.

“Ez normális, ha sok a víz a tárolóban, itt engedik ki.” “Valóban, ez a Felső-forrás vize, ha nagy a vízhozama, akkor azt a vízmennyiséget, amely nem kerül a hálózatba, itt engedik ki. A túlfolyó víz másik része odafönt, a forrás mellett táplálja a patakot.” “Kecske-lyuk a fentebb lévő barlang neve. A tűzcsap mögött meg a forrás neve Király kút.” “2 éve ugyanígy nyitva volt. Akkor betelefonáltam és közölték, hogy a sok csapadék miatt kell nyitni, különben a sok víz máshol tör utat magának” – erősítették meg a hozzászólók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek